google-site-verification=lxQDzZP3z5TmMscgykaki6Y6sEjab0hoA-UH1K8bVQM
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kik is laknak a pezsgőnkben?

Kik is laknak a pezsgőnkben?

Hát nem mások, mint Buborék.

Az olcsó poéntól eltekintve mégis szeretnénk egy kicsit beszélni arról, amit mindenki ismer. Vannak akik meg sincsenek nélküle, míg mások direkt kerülik. Ez nem más, mint a borok/pezsgők kapcsolata a szénsavval, vagy ahogy mi találkozunk vele, hát a buborékok

Kezdjük is azzal, hogy nem kívánunk teljes terminológiát levezetni, csak egy könnyen emészthető, szemtágításra invitálunk mindenkit. Ami fontos, hogy rögtön két csoportot is megkülönböztetünk. Persze lesznek azon belül is különbségek, úgyhogy kezdjük is a listánkat.

Az első csoportba tartoznak azok, amikben nem természetesen alakul ki a szénsav, hanem külön eljárással kerül bele. Lássuk is az elsőt:

  • Gyöngyözőbor, vagy olasz megfelelője a frizzante. Ezekről akkor beszélünk, amikor a palackba alacsony nyomásnál kerül bele a bor (ez 2,5 bar nyomást jelent) így lágyan buborékozó borról beszélünk.
  • Habzóbor vagy olasz megfelelőjében spummante. Elődjéhez képest itt már magas nyomás alatt kerül palackba (2,5 bar nymás felett), ennek okán már ahogy a neve is sugallja, igazán habzik is a borunk bontásnál.

És akkor nézzük is a második csoportunkat, amikben természetes úton alakul ki a szénsav.

  • Asti pezsgő (must pezsgő). 4,5-6 bar között palackozott pezsgő, rövid érleléssel készül. Sajátossága, hogy kifejezetten mustból készített tételről beszélünk.
  • Prosecco 4,5-6 bar között palackozott, természetes szénsavval rendelkező pezsgő különlegesség. A sajátosságát az eredete jelenti, ugyanis proseccot csak Olaszországban és csak gléra szőlőből lehet készíteni. Érlelési ideje rövid.
  • Pezsgő. Csoportjának igazi koronájáról beszélünk. Ezt is 4,5-6 bar között palackozzák, viszont előzőkkel ellentétben itt 6-36 hónap érlelési idő is kell egy-egy tételhez. Amiben kifejezetten eltér az előzőtől, hogy borból készül.
  • Champagne. Francia pezsgőfajta, melyet a legtöbb pezsgő fajta ősének és etalonjának tartanak. Tradicionális eljárással készül szigorú szabályok szerint, különlegességét a palackban serpőn érlelés és az ebből eredő különleges felszolgálás is csak emeli. Érlelési ideje hosszú, több évet is. Minél többet érlelt a tétel, annál markánsabb ízekkel rendelkezik.
  • Crémant. Francia pezsgőfajta, ahogy a neve is sugallja egy kifejezetten lágyabb, selymesebb érzést nyújt nagy testvéréhez, a Champagne-hoz képest. De jelentősen enyhébb szabályzás vonatkozik rá. Jellemzően fehér vagy rozé tételek, érlelése 9-48 hónap között van.
  • Cava pezsgő. Spanyol pezsgőfajta, mely Barcelonától délre készül, őshonos szőlőfajtákból készülhet, hosszabb érlelési idővel. Francia testvéreihez hasonlóan palackban érlelik.

Most, hogy ezeket tudjuk, már csak a kaland van hátra, hogy megismerjük mindet és felfedezzük a szívünkhöz leginkább közelállót.

Köszönöm, hogy velem tartottatok.

Tartalomhoz tartozó címkék: #borkostolok #pincészet